fredag 25 maj 2018

25 maj - en sk*tdag i AIK:s historia

Vi får vara mycket tacksamma att AIK inte spelar idag, med tanke på hur våra matcher brukar sluta det här datumet... Några exempel:

25/5 1911 : Det första derbyt någonsin i Svenska Serien: Djurgården vinner med 2-0 inför 1000 pers på Råsunda IP. Djurgårdsledaren(!) Johan af Klercker dömer mötet.

25/5 1919 : 17-årige Rudolf "Putte" Kock, som tagit studentexamen dagen innan, är för första gången med i AIK:s A-trupp. Det blir stryk 1-4 mot IFK Göteborg i "fyrväpplingsserien" inför 7000 på Ullervi (som arenans namn ännu stavades).

25/5 1956 : Ny förlust mot blåränderna: Sven "Tumba" Johansson gör båda målen för pyjamasjackorna i 2-1-segern inför 33.000 på Råsunda.

25/5 1960 : Rune Börjesson är fyramålsskytt när Örgryte mosar AIK - 7-1! - inför 19.575 på Nya Ullevi.

25/5 2001 : 24 straffar krävs för att avgöra Cupfinalen på Stadsparksvallen i Jönköping: Elfsborg-AIK står 1-1 (Andreas Klarström; Novaković) efter 120 minuter. När alla spelarna slagit var sin straff sätter Fredrik Mohlin sin, varefter Sharbel Touma prickar stolpen. Boråsarna kan därmed fira sin första cuptitel någonsin.

25/5 2009 : AIK förlorar 0-1 mot Gefle på Strömvallen. De blivande mästarna har därmed nollats i fem av elva matcher hittills.

25/5 2011 : 0-1-förlust mot Kalmar FF, som därmed vinner sin femte raka hemmamatch på nyinvigda Guldfågeln Arena.

25/5 2015 : AIK leder 2-0 i paus mot Djurgården, men två mål av Kerim Mrabti utjämnar mötet på Tele2 Arena. Poängförlusten innebär att AIK är 9 poäng efter IFK Göteborg när 10 omgångar spelats.