tisdag 23 augusti 2022

Vad krävs för att AIK ska sätta alla tiders publikrekord i svensk idrott?


För sju år sedan gjorde Hammarby comeback i Allsvenskan och lyckades - med en enda åskådares marginal - överträffa Örgrytes (likaså nykomling) rekord från 1959: "Bajen" räknade nämligen in 382.607 åskådare på Tele2 Arena, vilket ger ett snitt på 25.507 per hemmamatch,

Hammarby har ända sedan dess gjort en mycket stor sak av detta rekord, trots att alla tänkbara publikrekord i svensk fotbolls historia satts av AIK - störst sammanlagd publik, störst snittpublik, överlägset flest segrar i publikligan osv. Många tyckte också att det grönvita rekordet var lite fånigt, då det var så uppenbart att klubben "kampanjade" för att slå den tidigare toppnoteringen. Frank Sjöman skrev i årsboken Fotboll 2016 (och många höll med honom): "För mig är dock Örgrytes den "äkta" toppnoteringen. Jag har nämligen aldrig vare sig hört eller läst att 1959 års seriefyra någonsin, till skillnad då från dagens "Bajen", i jakten på en i praktiken betydelselöst rekord aktivt skulle ha uppmanat supportrarna att gå på slutmatcherna och på så sätt pressa sitt lag förbi. Jag tror nämligen bestämt att göteborgarna anno åt 1959 gick till Nya Ullevi för att titta på matchen inte för att hamna i rekordböckerna. Vi lever 2015 dess värre i andra tider."

Tempi passati! Nu är det 2022 och AIK har ett utmärkt läge att slå Hammarbys sju år gamla rekord. Men vad krävs det egentligen för att det ska ske?

AIK:s första nio hemmakamper har samlat 227.574 åskådare, dvs 25.286 i snitt. Till derbyt mot just "Bajen" den 28 augusti är redan 40.009 biljetter sålda. Om vi försiktigt kalkylerar med 45.000 så krävs det "bara" 22.007 i snitt på de återstående matcherna för att vi ska slå Hammarbys sju år gamla rekord.

Sedan är det sannolikt att Hammarby själva kommer att överträffa 2015 års notering: hittills är deras snitt 26.016. Men då ska vi ta med i beräkningen 1) att de grönvita bara har fyra hemmamatcher kvar och 2) att deras hemmaarena har ytterst begränsat kapacitet. Skulle Söderbröderna ha lapp på luckan i samtliga fyra hemmamatcher så kommer de ändå inte upp i mer än 27.000 per match, medan AIK - om vi hänger med i guldstriden in i det sista - sannolikt kan komma upp i 28.000 i snitt.

En seger mot Hammarby är ett första steg på vägen mot guldkamp och rekord. Ta det, svartgula kämpar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar