torsdag 29 december 2022

RIP Pelé


Den allra första gången Pelé bar den legendariska tröjan nummer 10 i Santos var faktiskt mot turnerande AIK, som besegrades 1-0 inför 20.000 på Vila Belmiro i januari 1957, där det enda målet gjordes på frispark. AIK blev därmed det första laget som gjorde det 16-åriga underbarnet mållöst (Pelé gör 36 mål på 29 matcher i årets Paulista-mästerskap).  

Nitton år senare såg den största fotbollspubliken någonsin på Stockholms Stadion - 21.908 personer - ett förstärkt AIK hålla 2-2 i en halvlek mot Brasiliens VM-lag: mål av Kurre Hamrin och "Lill-Garvis" Carlsson. Efter paus gjorde gästerna ytterligare två mål och vann med 4-2 med fullträffar av Garrincha, Lima och nygifte Pelé, som satte två, varav det andra var hans 800:e i karriären.

Pelé sa till till DN: "Det var en intressant match. Jag har faktiskt blivit imponerad av svensk fotboll. Först av ert landslag och sedan ikväll av AIK. [Fäste du dig vid någon eller några motståndare?] Den målvakt [Gunnar Lund] som spelade i första halvlek skötte sig utmärkt: han räddade två-tre givna mål. Dessutom var både nummer 8 ["Lill-Garvis"] och nummer 4 [Jim Nildén] mycket bra. Kurt Hamrin avslöjade sig fortfarande vara samme intelligente och farlige man. Jag beundrar honom. Hans fullträff var en påpasslig och grann historia."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar