onsdag 7 februari 2018

Pascal Simpson om Black Army (Offside, 2013)

"Redan under första säsongen i AIK hade några nazister på Råsunda sjungit »Vi är Solnas vita bröder«, och nu blev »jävla svarting« ett allt vanligare skällsord från motståndarklackarna. Pascal tog aldrig illa vid sig och tyckte mest synd om dem som skrek.

Men under en bortamatch mot Trelleborg ropade någon i AIK:s klack: »Jävla neger!« Inte en gång, utan flera, och högt så att det hördes över hela läktaren. För första gången blev Pascal ledsen. Det här var Black Army, de som skulle stötta AIK i vått och torrt. Hur fan kunde de göra så? I skolan hade Pascal fått skit för sin hudfärg. Folk hade busringt bara för att säga »neger« och sedan lagt på. Och i kafeterian frågade man: »Vad ska du ha, en negerboll eller?« Då hade Pascal gett igen med nävarna. Men hur skulle han bemöta sina angripare den här gången? Han frågade Barbara och Göran. »Du måste markera«, sade hans styvpappa. »Försök få med laget på att gå av planen.«

– Det var pinsamt att fråga alla, men jag gjorde det i alla fall. Det fanns ju inte så många färgade spelare i Allsvenskan, så man blev tvungen att bryta lite ny mark.

Lagkamraterna förklarade att de gärna hade stöttat honom, men att de inte vågade stöta sig med Black Army. Pascal fick agera ensam och slutade att tacka klacken efter matcherna. När han efter några månader åt lunch med Johan Segui och några andra från Black Armys styrelse bad de om en förklaring. Pascal gjorde klart att »jävla neger« inte var okej och krävde att de skulle slänga ut de skyldiga. Angreppen upphörde redan till nästa match, och snart återtog Pascal vanan att applådera Black Army efter slutsignal.

Tyvärr tog de rasistiska påhoppen inte slut där. Våren 1994 gjorde flera tusen på Ullevi apljud så fort Pascal rörde bollen, och ett år senare flyttade rasismen ner på plan. Det var i en hemmamatch mot IFK Göteborg som Pascal gick upp i en nickduell mot Jonas Olsson. Motståndarmålvakten Thomas Ravelli tyckte att Pascal armbågade Olsson och skrek »jävla svarthuvud« så att det hördes över stora delar av Råsunda. Pascal var den som verkade ta minst illa vid sig  av utbrottet.

– Jag hade en viss förståelse för varför han sa så. Han var hetlevrad,  hade släppt in en massa mål och hånades av Black Army. Det var inte okej, klart att det inte var det, men jag blev inte lika sårad som när mina egna gick på mig."


Offside, januari 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar